Sugestie dotyczące programu KomornikSQL

Sugestie dotyczące programu KomornikSQL

Postprzez krzychu2707 Cz kwi 16, 2009 6:19 am

Witam. Mam propozycje dotycząca modułu Książka Nadawcza. Otóż uważam, iż dobra byłaby opcja umożliwiająca wyświetlanie bądź też nie, przesyłek już wydrukowanych(Ok). Zajmuje się wysyłką i strona informatyczną w Kancelarii. Ułatwiłoby to zaznaczanie przesyłek do drukowania, ustawienia odpowiednich wartości dla Kop, Zwr, Ptw, Psm.

Kolejny pomysł to automatyczna zmiana w obu modułach: książce nadawczej i w repertorium, gdy zmieniamy w ustawieniach PMZ (polecony), ZMZ(zwykły) itd.

Dla mnie pomocny byłby przycisk w Histori w menu "Adresaci pisma" lub w edycji Pisma , umieszczony przykładowo pod "Zwr+Kop", który pozwoliłby na dodanie kopert, zwrotek do Książki Nadawczej. Czasami bywa tak, że pismo zostanie usunięte z KN, a tak możnaby dodać to samo pismo (z tym samym numerem przesyłki do KN i wydrukowanie). Rozwiązałoby to problem z rejestracją zwrotek przy pomocy czytnika kodów kreskowych. Można to rozwiązac także w KN przy menu "Wprowadzanie pozycji" , jakiś przycisk umożliwiający dodawanie korespondencji z Historii.

Jeśli chodzi o wprowadzanie numerów kont bankowych problem występuje gdy chcemy dodać almanach banku (zweryfikować poprawność numeru konta). Wtedy wpisany numer konta jest dzielony w ten sposób: 12_34567890_1234_5678_9012_3456, natomiast system obsługi konta MultiCash wymaga wprowadzania konta w postaci (bez spacji): 12345678901234567890123456
W takim wypadku jeśli chcemy sprawdzić poprawność wpisanego nr lub dopisanie automatyczne almanachu należy każdorazowo usuwać wstawiane automatycznie spacje co powoduje znaczne wydłużenie tej operacji.

Jeśli przyjdzie mi jeszcze coś ciekawego z pewnością napisze :)
krzychu2707

Re: Sugestie dotyczące programu KomornikSQL

Postprzez Admin Wt maja 05, 2009 1:17 pm

W wersji 1864 do książki nadawczej wprowadzono następujące opcje:

- filtrowanie przesyłek wg "stanu wydruku" dzięki któremu można wyświetlić przesyłki wg podanego stanu dowolnego elementu ( zastosowane skrótu: K - koperty, Z - zwrotki, P - potwierdzenia, T - treść, W - wydruk, przy czym znak "+" oznacza do element wskazany do wydruku, "-" - nie drukowany a "OK" - już wydrukowany.

- w przypadku usunięcia przesyłek można je ponownie dodać korzystając z funkcji "Konfiguracja | Budowanie książki". W nowo otwartym oknie zostaną wyświetlone te przesyłki które nie zostały uwzględnione w książce nadawczej. Po naciśnięciu "Zamknij" program przystąpi do dodania zaznaczonych przesyłek

Co do tematu poprawiania numeru konta bankowego (usuwanie z niego spacji) to nie należy tego robić: podczas eksportu przelewów do pliku w formacie MULTICASH spacje z konta są automatycznie usuwane
Admin
Site Admin

Postprzez krzychu2707 Wt maja 05, 2009 7:42 pm

Właśnie widziałem, że po aktualizacji fajne zmiany. Zauważyłem też, że można zaznaczać przesyłki CTRL + myszka :)

Co do Multicashu to ja się tym osobiście nie zajmuje i nawet nie wiedziałem, że tak właśnie jest. Ale dzięki za wyjaśnienie przekaże Księgowej :)

Muszę sobie spisać co tam jeszcze by się ciekawego przydało :D

Cieszę się, że zostałem wysłuchany.

Pozdrawiam Autorów (programistów)
krzychu2707

Postprzez krzychu2707 Śr lip 01, 2009 8:22 am

W przypadku gdy w sprawie widnieje dwóch lub więcej dłużników są problemy z przygotowaniem formularza np. do ZUS-u. Otóż w przypadku zaznaczenia 2 dłużnika i przejścia do przygotowania formularza, znajdują się w nim dane 1 dłużnika. Co powoduje, że trzeba wpisywać ręcznie wszystkie dane dłużnika.
krzychu2707

Postprzez Kamil Pt lis 27, 2009 8:23 pm

Faktycznie poprawiono funkcję importu spraw z pliku XML wraz z załączonymi w nim zeskanowanymi dokumentami (brak postępu wczytywania spraw). Jednakże po imporcie w historii pism brak jest adresata pisma, a ponadto pisma są źle wyjustowane. Należałoby jeszcze popracować nad tym problemem. Mam także małe spostrzeżenie co do formularza KW-Wpis. Mianowicie nie wiem jak w innych sądach, ale w naszym życzą sobie załączenia oprócz odpisu wezwania dłużnika do zapłaty, także odpisu zawiadomienia o wszczęciu egzekucji z nieruchomości. Niestety wymusza to konieczność każdorazowego modyfikowania wykazu załączników. Pozdrowienia dla Forumowiczów i 8-) .
Kamil

Powrót do System Komornik SQL